agar 400g - słoik

Cena od: 56,25

Porównaj ceny w innych sklepach:


sklepagnex.pl 56,25
Agar zwany agar-agar To naturalny zagęstnik pochodzenia roślinnego. Pozyskuje się go z wodorostów morskich – krasnorostów. Agar jest bezwonny i bezsmakowy, zawiera dużo manganu, magnezu, żelaza, wapnia, sodu i cynku. Żeluje kilka razy silniej niż żelatyna. W lodach, jogurtach występuje pod groźnie brzmiącą nazwą E-406. Stosowany jest w kuchni wegańskiej zamiast żelatyny. Moc żelowania: 900 g/cm2*Produkt Agar jest produktem zakwalifikowanym jako agar 900, moc żelowania jako parametr gwarantowany mieści się w zakresie 900-1000 g/cm2 Agar w kuchni molekularnej  jest jednym z podstawowych składników Agar rozpuszcza się w temperaturze powyżej 80 stopni Celsjusza, tężeje natomiast w 32-39 stopniach. Nie trzeba wkładać go do lodówki, ponieważ nie rozpuści się w temperaturze pokojowej. Najlepiej jest dodawać agar w okolicach punktu wrzenia wody w celu dokładnego rozpuszczenia. Żelowanie zachodzi przy ochładzaniu płynu. Podgrzewanie i studzenie płynu można wielokrotnie powtarzać bez konsekwencji dla użytych produktów.   W kuchni molekularnej wykorzystuje się go do tworzenia spaghetti, żelków, makaronów itp.   Zastosowanie agaru:  Jak zrobić galaretkę z agarem? W celu uzyskania średniej twardości żelu stosuje się proporcję: 1 płaska łyżeczka agaru na 1 szklankę płynu. Agar rozpuścić w gorącej wody i doprowadzić do wrzenia. Gotować kilka minut.   Jak zrobić dżem z agarem?  W celu zagęszczenia dżemu stosuje się proporcję: 1 płaska łyżeczka agaru na 1 kg owoców. Agar rozpuścić w gorącej wodzie i dodać do gotującego się dżemu. Gotować kilka minut i przelać do słoików.  Kraj pochodzenia: Hiszpania

Zobacz również