BIO Ciecierzyca 500g
Cena od: 7,80 zł
Porównaj ceny w innych sklepach:
sklepagnex.pl | 7,80 zł |
Ciecierzyca (cieciorka)
Ciecierzyca (Cicer) jest rośliną jednoroczną z rodziny bobowatych (roślin strączkowych), która wyglądem przypomina groch. Inne nazwy, pod którymi występuje, to groch włoski i cieciorka. BIO Ciecierzyca znana jest przede wszystkich ze swoich wartości odżywczych, jest cennym źródłem białka w tym aminokwasów. Ciecierzyca jest bogata również w wiele składników odżywczych. W swoim składzie zawiera witaminę z grupy A, E i C, kwas foliowy, magnez, potas oraz żelazo. Ze względu na wysoką zawartość błonnika na długo zaspokaja uczucie głodu i łaknienia oraz poprawia pracę jelit. Spożywanie ciecierzycy może mieć pozytywny wpływ w kontrolowaniu masy ciała i odchudzaniu. Ciecierzyca bardzo często jest wykorzystywana w kuchni śródziemnomorskiej, a także w kuchni arabskiej, gdzie jest głównym składnikiem pasty hummus. Osoby które zdecydowały się na dietę wegańską lub wegetariańską często sięgają po rośliny strączkowe. Ciecierzycę to idealny substytut mięsa. Z ciecierzycy (cieciorki) można zrobić zdrowe kotleciki lub dodać ją do sałatki czy do wegetariańskiego gulaszu.
Sposób przygotowania:
1 szklankę ciecierzycy zalać 2 litrami wody i odstawić na minimum 12h do napęcznienia. Po zalecanym czasie ciecierzycę opłukać i zalać 6 szklankami wody. Gotować ok 1,5k, posolić pod koniec gotowania. Tak przygotowana ciecierzyca stanowi bazę dla sałatek, zup, sosów lub hummusu.
Zastosowanie:
Jako składnik pasty humus, dodatek do zup i farszy do pierogów i krokietów. Z ciecierzycy można również przyrządzać sałatki.
Kraj pochodzenia: Turcja
Tabela wartości odżywczej w 100 g produktu:
Wartość odżywcza: | 100 g |
Wartość energetyczna | 1653 kJ/ 393 kcal |
Tłuszcz: - kwasy tłuszczowe nasycone | 5,5 g 0,6 g |
Węglowodany: - cukry | 57,9 g 10,2 g |
Białko | 19,2 g |
Sól | 0,058 g |