Producent: agnex_krzysztof_wierzbicki
fasola mung 1 kg
Cena od: 11,90 zł
Porównaj ceny w innych sklepach:
sklepagnex.pl | 11,90 zł |
Fasolka mung (Vigna radiata) ma postać drobnych ziarenek w zielonym kolorze, który po ugotowaniu przechodzi w brunatny lub brązowy. Mung bywa również często nazywana "fasolą złotą", z uwagi na swoje właściwości odżywcze. Jest jedną z najbardziej wartościowych roślin strączkowych na świecie. Jest ważnym składnikiem kuchni azjatyckiej. Zawiera wysoka zawartość błonnika pokarmowego jest również źródłem takich minerałów jak magnez, fosfor czy żelazo. Fasolka mung najczęściej pochodzi z Chin, czasami z innych części świata np. Melazji, Argentyny czy Tajlandii. Wyhodowano ją specjalnie dla pozyskiwania wartościowych kiełków. Kiełki fasoli mung idealnie nadają się do smoothie, sałatek, sajgonek oraz kanapek. Fasolę mung można dodawać do różnego rodzaju zup (na przykład do pomidorowej). Z fasoli mung można przyrządzić pyszne, aromatyczne pasztety roślinne, a także pasty kanapkowe, pulpety czy burgery wegetariańskie. Fasola jest źródłem: Magnezu, przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Żelaza, pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny. Fosforu, pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów. Posiada wysoką zawartość błonnika pokarmowego oraz wartościowego białka.DOSKONALE ZASTĘPUJE MIĘSO W DIECIE WEGETARIAŃSKIEJ. Jak gotować fasolę mung? Aby ugotować fasolę mung najpierw ją namaczamy w zimnej wodzie przez ok. 8-9 godzin lub zalewamy wrzątkiem wtedy czas namaczania skraca się i zostawiamy na 3-4 godziny. Następnie należy zmienić wodę i gotować ok. 30 - 45 minut aż ziarenka będą miękkie. Jeśli chcemy dosolić fasolę, należy to zrobić pod koniec gotowania. Jak wyhodować kiełki fasoli mung? namaczanie: 8-12 godzin nawadnianie: 2-3 razy dziennie czas rozwoju: 2-5 dni średnia wysokość dojrzałych kiełków: 3-4 cm metoda hodowli: kiełkownica, słoik, woreczek Życzymy smacznego !! Składnik: Fasola Mung 100% Kraj pochodzenia: Argentyna Tabela wartości odżywczej w 100 g produktu: Wartość odżywcza: 100 g Wartość energetyczna 1302 kJ / 315kcal Tłuszcz: - kwasy tłuszczowe nasycone 1,6 g 0,2 g Węglowodany: - cukry 45,9 g 2,7 g Błonnik 15,7 g Białko 21,4 g Sól 0,05 g Składniki mineralne w 100 g produktu: - magnez 169 mg - żelazo 6,9 mg - fosfor 437 mg