kasza gryczana prażona 1 kg

Cena od: 13,99

Porównaj ceny w innych sklepach:


sklepagnex.pl 13,99
Gryka zwyczajna (Fagopyrum esculentum Moench) – gatunek rośliny z rodziny rdestowatych. To roślina o małych trójkątnych nasionach, które można prażyć, gotować lub zmielić. Kasza gryczana ma bardzo wyrazisty smak, podobny do smaku zmielonych prażonych orzechów. Jest powszechnie stosowana w wielu krajach europejskich jako podstawowych artykuł spożywczy. Kasza gryczana to pełnowartościowe zboże, które ma wysoką zawartość błonnika, białka i witamin. Zawierają ponad dwa razy więcej żelaza i magnezu niż zboża. Nasiona kaszy naturalnie nie zawierają glutenu, więc jest bezpieczna do jedzenia dla osób, które wyeliminowały gluten dla lepszego samopoczucia czy poprawy zdrowia. Ten pożywny pokarm może być spożywany samodzielnie lub jako część zdrowego planu żywieniowego. Jeśli szukasz alternatywy dla ryżu lub makaronu, spróbuj urozmaicić swoją diętę w kaszę gryczaną! Kaszę gryczaną prażoną (paloną) można spożywać na ciepło lub na zimno w zupach i gulaszach, do mięs jako część sałatki lub wymieszaną z wodą i ugotowaną na naleśniki z kaszą i kurkami z sosem grzybowym. Sposób użycia:Kasza gryczana najlepiej smakuje, gdy jest ugotowana na sypko.Aby ugotować kaszę gryczaną, dodaj ją do wody i gotuj przez ok. 15 minut. Mieszamy delikatnie przez kilka sekund, aby kasza nie przylepiła się do dna garnka. Po wchłonięciu całej wody warto odstawić garnek na ok. 20 minut. Zastosowanie: kasza prażona jest doskonałym dodatkiem do dań gorących, idealnie komponuje się z gulaszem i wszelkimi sosami. Kraj pochodzenia: Polska Uwaga! Informujemy, że oferowana przez nas kasza jest wolna od GLIFOSATU. Certyfikat Tabela wartości odżywczej w 100 g produktu: Wartość odżywcza: 100 g Wartość energetyczna 1486 kJ / 355 kcal Tłuszcz: - kwasy tłuszczowe nasycone 3,1 g 0,6 g Węglowodany: - cukry 69,3 g  0,7 g Błonnik  5,9 g Białko 12.6 g Sól 0,01 g

Zobacz również