kwasek cytrynowy e330 1 kg

Cena od: 18,90

Porównaj ceny w innych sklepach:


sklepagnex.pl 18,90
Kwasek cytrynowy to bezwonny, sypki, krystaliczny przezroczysty proszek, który może być stosowany jako uniwersalny środek czyszczący w Twoim gospodarstwie domowym. W smaku jest kwaśny i cierpki, ale nie pozostawia posmaku. Można go używać do wycierania gładkich powierzchni, mycia naczyń i usuwania plam z odzieży. Ma szerokie zastosowanie często jest stosowany w konserwacji mięs i warzyw, kwas cytrynowy pochodzi z dobrze znanych nam owoców cytrusowych, takich jak cytryna, limonka i pomarańcza. Ma również dalsze zastosowania, np. w chemii organicznej, do obniżania wartości pH niektórych produktów oraz przedłużania ich trwałości. Pomaga także zachować barwę produktów spożywczych (funkcja utrwalacza). Ciekawostka: Dodaj szczyptę kwasku cytrynowego do wody, aby przedłużyć trwałość kwiatów ciętych w wazonie. Funkcja technologiczna: kwas, regulator kwasowości, przeciwutleniacz, stabilizator, utrwalacz.   Uniwersalne zastosowanie kwasku cytrynowego: Jako czynnik zakwaszający w produkcji napojów, kompotów, dżemów, galaretek. Jako przeciwutleniacz w produkcji majonezów, sosów sałatkowych, zapobiega ciemnieniu owoców.   Inne zastosowanie kwasku cytrynowego Dzięki kwaskowi możemy pozbyć się kamienia z czajnika, działa jak odkamieniacz. Należy do czajnika pełnego wody wsypać 3-4 łyżeczki kwasku i zagotować wodę razem z kwaskiem. Po jakimś czasie wypłukać czajnik, który będzie lśnił. Kwasek cytrynowy posiada zalety odświeżające. Usuwa osad po kawie i herbacie z filiżanek i kubków. Można nim również czyścić dłonie np. gdy mamy przebarwienia od jagód, czy buraków. W tym celu należy zastąpić mydło kwaskiem, umyć nim dłonie i opłukać pod bieżącą wodą. Kraj pochodzenia: Chiny/Tajlandia Tabela wartości odżywczej w 100 g produktu: Wartość odżywcza: 100 g Wartość energetyczna 226,1 kJ/ 54 kcal Tłuszcz: - kwasy tłuszczowe nasycone 0 g 0 g Węglowodany: - cukry 0 g 0 g Błonnik 0 g Białko 0 g Sól 0 g

Zobacz również