Producent: agnex_krzysztof_wierzbicki
orzechy nerkowca 200 g
Cena od: 10,69 zł
Porównaj ceny w innych sklepach:
sklepagnex.pl | 10,69 zł |
Orzechy nerkowca (całe) są najdelikatniejszymi i najbardziej wyrafinowanymi orzechami. Charakteryzują się delikatnym, lekko słodkim smakiem. Orzechy nerkowca pochodzą z obszarów Ameryki Południowej, ale uprawiane są przede wszystkim w Indiach jak również w Wietnamie, Afryce Środkowej i w Ameryce. Te popularne orzechy znajdują się w łupince, wyrastającej z owocu nanercza zachodniego. W każdej z nich znajdziemy zaledwie jeden orzech, który musi być wyłuskany ręcznie. W łupinie, poza orzechem, znajduje się również olej (cashew nutshell liquid/oil) który ma bardzo silne działanie żrące. Żeby zneutralizować jego działanie orzechy są prażone na słońcu, albo na blachach nad ogniem. Potem, za pomocą specjalnej gilotynki, orzechy są rozłupywane i ręcznie wydobywane z łupinki. Co zawierają orzechy nerkowca? 100 gramowa porcja orzechów nerkowca pokrywa dobowe zapotrzebowanie na magnez (w 94%), fosfor (w 85%), cynk (w 72%), mangan (w 92%), miedź (w 244% ). Magnez przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Cynk pomaga zachować zdrowe włosy i paznokcie. Fosfor pomaga w utrzymaniu zdrowych zębów i kości. Mangan przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego. Miedź pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Składniki: orzechy nerkowca 100% (całe) Zalecane dzienne spożycie: garść dziennie wystarczy do zaspokojenia głodu i zapotrzebowania na różne mikroelementy. Kraj pochodzenia: Wietnam/Mozambik/Nigeria/Benin/Wybrzeże Kości Słoniowej/Burkina Faso Tabela wartości odżywczej w 100 g produktu: Wartość odżywcza: 100 g Wartość energetyczna 2323 kJ/ 553 kcal Tłuszcz: - kwasy tłuszczowe nasycone 44 g 8 g Węglowodany: - cukry 30 g 6 g Białko 18 g Sól 0,012 g #szkoła