ryż brązowy 1 kg

Cena od: 7,90

Porównaj ceny w innych sklepach:


sklepagnex.pl 7,90
Ryż brązowy jest odmianą najmniej przetworzoną. W odróżnieniu od ryżu białego jest twardszy, wolniej się gotuje, należy go dłużej żuć i jest wolniej trawiony. Z ryżu brązowego usunięto tylko łupinę i składa się ze wszystkich elementów - łuski, zarodka i bielma. Dzięki temu zawiera wiele cennych wartości odżywczych, w tym białka, tłuszczu, błonnika, składników mineralnych, witamin i aminokwasów. Ryż brązowy jest zbożem naturalnie bezglutenowym. Dlatego w szczególności spożywany jest przez osoby prowadzący zdrowy i aktywny tryb życia oraz osoby będące na diecie wegetariańskiej. Ryż brązowy, podobnie jak inne odmiany ryżu, dobrze komponuje się z mięsem i warzywami. Polecany jest również do przygotowania potraw kuchni orientalnej, sałatek oraz jako dodatek do farszów. Ryż brązowy - wartości odżywcze Ile kalorii ma ryż brązowy? W 100 gramach ryżu brązowego znajduje się od 353 do 385 kcal. Dla porównania - 100 gram ryżu białego dostarcza nam od 349 do 373 kcal. Brązowy ryż jest źródłem węglowodanów. Dostarcza także białka, tłuszczu, witamin z grupy B, składników mineralnych i sporą ilość błonnika. Jest dużo bogatszy odżywczo niż ryż biały. Jak gotować ryż brązowy? Przed gotowaniem ryż brązowy należy wypłukać pod zimną wodą. Wlać 2 szklanki. wody na 1 szklankę ryżu. Gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 30 min, aż ryż wchłonie wodę. Zdjąć z ognia i pozostawić pod przykryciem na 15 min. Na koniec przelać zimną wodą   Składniki: ryż brązowy Kraj pochodzenia: Indie/Pakistan/Włochy/Argentyna/Paragwaj   Kraj pochodzenia zależy od aktualnej partii.   Tabela wartości odżywczej w 100 g produktu: Wartość odżywcza: 100 g Wartość energetyczna 1477 kJ/ 353 kcal Tłuszcz: - kwasy tłuszczowe nasycone 1,9 g 0,5 g Węglowodany: - cukry 76,8 g 0,8 g Błonnik 8,7 g Białko 7,1 g Sól 0,01 g  

Zobacz również