ryż czarny 1 kg

Cena od: 18,19

Porównaj ceny w innych sklepach:


sklepagnex.pl 18,19
Ryż czarny, zwany również fioletowym lub zakazanym, jest jedną z odmian ryżu, która charakteryzuje się delikatnym orzechowym smakiem. Czarny ryż ceniony jest ze względu na wartości odżywcze i składniki mineralne, dlatego warto wprowadzić go do swojej diety. Doskonale komponuje się z drobiem, rybami oraz owocami morza. Sprawdzi się jako dodatek do dań na słodko oraz sałatek.   Jak gotować ryż czarny?   Ryż lekko kleisty: Ziarna ryżu przepłukać ciepłą woda. Następnie zalać ziarna ryżu zimną, osolona wodą (ilość wody musi być dwukrotnie większa niż ilość ryżu). Ryż gotować na małym ogniu przez 30-40 minut pod przykryciem (do miękkości), mieszając  co kilka minut aby nie przywarł do garnka.   Ryż sypki: W celu otrzymania ryżu sypkiego należy dwukrotnie przepłukać ziarno ryżu zimną wodą przed gotowaniem, a następnie wrzucić ryż do gotującej się wody. Ryż gotować do miękkości (około 25 min) po czym przepłukać ugotowany ryż ciepłą wodą.   Składniki: ryż czarny.   Kraj pochodzenia: Tajlandia   Tabela wartości odżywczej w 100 g produktu: Wartość odżywcza: 100 g Wartość energetyczna 1500 kJ/ 354 kcal Tłuszcz: - kwasy tłuszczowe nasycone 3,2 g 0,8 g Węglowodany: - cukry 72 g 0,7 g Błonnik 3,1 g Białko 7,7 g Sól 0 g          

Zobacz również