soczewica czerwona 500 g

Cena od: 6,45

Porównaj ceny w innych sklepach:


sklepagnex.pl 6,45
Soczewica, podobnie jak inne produkty strączkowe, jest bogatym źródłem witamin i minerałów. Jest również źródłem łatwo przyswajalnego białka, dlatego polecana jest dzieciom oraz kobietom w ciąży. Soczewicy nie powinny spożywać osoby zmagające się z problemami jelitowymi oraz wzdęciami. Wśród odmian dostępnych na rynku, dostępna jest soczewica czerwona, zielona, brązowa, żółta oraz czarna. Każda z nich różni się nieco smakiem i zastosowaniem.   Jedną z najbardziej popularnych i najczęściej wykorzystywanych w kuchni jest soczewica czerwona. Dzięki temu, że jest pozbawiona łupinek, łatwo przyswaja się przez organizm. Soczewica czerwona nie wymaga wcześniejszego namaczania i dość szybko się gotuje. W szczególności polecana jest do zup i kremów.   Zastosowanie: do zup i kremów, jako farsz do pasztecików i pierogów, wegańskich burgerów oraz jako dodatek do past i sałatek.   Sposób przygotowania: soczewicę dokładnie opłukać. Do 1,5 szklanki wrzątku dodać 1 szklankę soczewicy. Gotować ok. 10 – 15 minut do wchłonięcia wody.   Kraj pochodzenia: Francja/Turcja     Tabela wartości odżywczej w 100 g produktu: Wartość odżywcza: 100 g Wartość energetyczna 1474kJ/ 352kcal Tłuszcz: - kwasy tłuszczowe nasycone 1,06 g 0,15 g Węglowodany: - cukry 63,35 g 1,1 g Białko 24,63 g Sól 0,02 g        

Zobacz również