soczewica zielona 500 g

Cena od: 8,20

Porównaj ceny w innych sklepach:


sklepagnex.pl 8,20
Soczewica, podobnie jak inne produkty strączkowe, jest bogatym źródłem witamin i minerałów. Jest również źródłem łatwo przyswajalnego białka, dlatego polecana jest dzieciom oraz kobietom w ciąży. Soczewicy nie powinny spożywać osoby zmagające się z problemami jelitowymi oraz wzdęciami. Wśród odmian dostępnych na rynku, dostępna jest soczewica czerwona, zielona, brązowa, żółta oraz czarna. Każda z nich różni się nieco smakiem i zastosowaniem.   Obok soczewicy czerwonej, jedną z najbardziej popularnych i najczęściej wykorzystywanych w kuchni jest soczewica zielona. Dzięki temu, że jest pozbawiona łupinek, łatwo przyswaja się przez organizm. Soczewica zielona nie wymaga wcześniejszego namaczania i dość szybko się gotuje. W szczególności polecana jest do past kanapkowych, farszu do pierogów czy krokietów.   Zastosowanie: jako farsz do pasztecików i pierogów oraz jako dodatek do past i sałatek. Sposób przygotowania: soczewicę dokładnie opłukać. Do 1,5 szklanki wrzątku dodać 1 szklankę soczewicy. Gotować ok. 10 – 15 minut do wchłonięcia wody. Kraj pochodzenia: Kanada   Tabela wartości odżywczej w 100 g produktu: Wartość odżywcza: 100 g Wartość energetyczna 1365 kJ/ 325 kcal Tłuszcz: - kwasy tłuszczowe nasycone 0,4 g 0,1 g Węglowodany: - cukry 47 g 1,02 g Białko 24,56 g Sól 0,003 g

Zobacz również