sól czarna kala namak drobna 500g

Cena od: 4,99

Porównaj ceny w innych sklepach:


sklepagnex.pl 4,99
Czym jest sól Kala Namak? Czarna sól himalajska znana również jako Kala Namak, to tradycyjna przyprawa o bardzo charakterystycznym zapachu szeroko stosowana w kuchni krajów południowej Azji (tj. Bangladesz, Indie, Nepal, Pakistan). Dzięki wysokiej zawartości siarki charakteryzuje się intensywnym jajecznym aromatem. W kuchni indyjskiej często wykorzystywana jest jako dodatek do mieszanek przypraw (np. Chaat Masala), dipów (Raitas) i ostrych sosów, pikantnych przekąsek a nawet owoców.   Jak powstaje sól Kala Namak? Czarna sól indyjska (Kala Namak) powstaje z różowej soli himalajskiej. Sól himalajska poddawana jest obróbce termicznej przekraczającej 800st C, podczas prażenia dodawany jest węgiel drzewny, kora drzewa amla wraz z owocami, a także popiół z khar. W skutek wysokiej temperatury zachodzi reakcja chemiczna, powstaje siarczek sodu, który odpowiada za charakterystyczny jajeczny intensywny zapach. Uzyskany w ten sposób produkt, jest mielony lub rozbijany na drobne kryształki. Jajeczny aromat doceniony przez WEGAN Kala Namak (sól himalajska czarna) została doceniona przez wegan z uwagi na swój charakterystyczny aromat. Po dodaniu "czarnej soli" do posiłków, imituje smak gotowanego jajka. Osoby które całkowicie wyeliminowały ze swojej diety produkty pochodzenia zwierzęcego często używają soli do przyprawienia tofu, co daje w efekcie danie przypominające sałatkę jajeczną. Jest wiele różnych przepisów z wykorzystaniem soli Kala Namak między innymi z ciecierzyca. Krótko obgotowana w wodzie z dodatkiem soli kala namak, następnie zblendowana zmienia się w pyszną pastę bezjajeczną. Sól jest bardzo wydajna. Wystarczy kilka kryształków, żeby potrawa zyskała jajeczny smak.    Kraj pochodzenia: Pakistan sól bez domieszek innych rodzajów soli produkt naturalny (bez antyzbrylaczy, niejodowana) i dlatego może się różnić odcieniem - co jest naturalne i nieuniknione, zależne od pokładów soli i głębokości jej wydobywania   Skład chemiczny:  Kala Namak składa się głównej mierze z chlorku sodu (NaCl), który wynosi aż 98 % i śladowej ilości siarczanu sodu. Chlorek sodu (potocznie zwany solą kuchenną) nadaje słonego smaku, zaś siarczek żelaza dodaje różowego koloru. Zawarte w produkcie związki siarki odpowiadają za lekko gorzkawy smak a siarkowodór nadaje charakterystyczny intensywny jajeczny aromat. inne substancje rozpuszczalne w wodzie - 0,6 %inne substancje nierozpuszczalne w wodzie - 1,4 % W ofercie posiadamy także: Sól peklowa Sól morska Sól himalajska Pieprz czarny Pieprz cytrynowy Pieprz cayenne Pieprz biały Pieprz syczuański

Zobacz również